Németh László Elméleti Líceum

A 2014-es tanévet a Németh László Elméleti Líceum 5 színhelyen, 6 épületben kezdi meg, de egyetlen céllal: töretlen intézményi egységben kivárni azt, hogy végleges helyünkre költözhessünk. A mai nap 4 óvodába érkeztek ovisaink kihelyezett csoportjainkba. Továbbra is várja a kicsiket Ignát Etelka óvónéni a 12-es óvodában. Továbbra is működik a 8-as számú Napközbe kihelyezett csoportunk Szaniszló Emese és Kis-Tóth Melinda óvónénikkel, várjuk a gyermekeket az Eminescu Napköziben lévő magyar tannyelvű csoportunkban Görög Ági és Vincze Melida óvónénikkel. És megértük a 25-ös Napköziből való kiűzetésünket is. Waldorf csoportunk nem tavalyi helyén működik, hanem 30 méterrel odébb, a I.L. Caragiale Általános Iskola épületében. El kell ismernünk, ez a váratlan, és rendkívül kellemetlen meglepetés komoly fejtörést okozott: egy héttel korábban csoportunk minden felszerelését kirámolták egy folyósóra, napokkal később még csak egy teljesen üres osztályterem állt a rendelkezésünkre – és ennek is örvendtünk. Igazi összefogásra, nagy-nagy hitre és pályázatokból, civil forrásokból származó aranytartalékokra volt szükség ahhoz, hogy ma fogadni tudjuk a gyermekeket. Köszönet Kerekes Gabriella óvónéninek. Hozzá utóbb Misner Ágota óvónéni fog csatlakozni.
Amikor a nyár elején kiderült, hogy a cintermi elemi osztályok a Németh László Elméleti Líceum épületében kezdik meg a tanévet, pontosan tudtuk, hogy ennyi helyünk nincs. Hogy mi magunk is belakjuk rendesen az épületet, termekre, díszteremre, diáktanács-teremre lenne nekünk is szükségünk, nincsenek raktárhelyiségeink, kevés a média-terem. És ennek ellenére ma 4 vadonatújan berendezett osztályterembe érkezhetnek a kisdiákok. Falat emeltünk, padlót raktunk, 6 osztálytermet és egy lépcsőfeljáratot kifestettünk, bútort cipeltünk, padot cseréltünk, táblát vásároltunk, fogasokat gyártottunk, szemléltető eszközöket költöztettünk, tankönyveket hoztunk – és készen állunk arra, hogy közénk érkezzetek. Ideiglenesen, de a legjobb körülmények közé. Mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a személyzet, ha nincsenek a pedagógusok és családjaik – és ha nincs ehhez a Schola Parentis Egyesület anyagi támogatása. Nekik köszönjük a nyertes pályázatokat, melyekből bútort tudtunk venni, a civil források kezelését, a napi szinten történő együttműködést.
Köszönjük a vállalkozóknak, akik értünk dolgoztak, s akik mindig-mindig többet tettek értünk, mint amit bármilyen számlára rá lehet írni, köszönjük a gyors munkát, a minőséget, a megértést, rugalmasságot. Köszönjük ismét azoknak, akik kisiskolás bútorral láttak el bennünket – enélkül elképzelhetetlen lett volna a hozzánk való költözés. Köszönjük azt, hogy valahol Hollandiában, s valahol Kaliforniában olyan közösségek élnek, akik anyagiakkal tudnak támogatni bennünket. Ha ők hisznek a nagybányai magyar oktatásban, nekünk magunknak is hinnünk kell. Nincs más dolgunk, mint azt mondani, igen, látom, hogy a Németh László Elméleti Líceumban dolgoznak, hogy hitük van, s tenni akarnak értünk. Látom a munkát és látom a célt. És én ezért akarok némethlászlós lenni.

Csak nálunk

  • Minden tanóra magyar nyelven folyik
  • Minden csoportunk, osztályunk délelőtt tanul, délután napközis program, afterschool van
  • Minden kulturális program ingyenes
  • Minden napközis alsó tagozatos diák ingyen kap ebédet

Legfrissebb hír